GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I INDYKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Lekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach.
Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii.
Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna ;)


SKŁADNIKI

750 g mięsa mielonego z indyka

750 g pieczarek

cebula

kapusta młoda (duża)

sól

pieprz czarny mielony

pół szklanki bulionu warzywnego

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
46
2,3%
Bialko
3,7g
2,5%
Weglow...
4g
2%
Tluszcze
2g
3,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z kapusty wykrój głąb
  2. Zagotuj wodę i wlej ją do dużego garnka (tak by zmieściła się cała kapusta)
  3. Włóż kapustę do wody i odstaw
  4. Pieczarki obierz i drobno pokrój
  5. Cebulę posiekaj
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek
  7. Wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż (około 3 minut)
  8. Dodaj pieczarki i trzymaj na patelni aż wyparuje woda od czasu do czasu mieszając
  9. Dodaj mięso mielone i lekko podsmaż (około 5 minut)
  10. Powoli odrywaj liście z kapusty (tak żeby się nie porwały)
  11. Nakładaj dużą łyżkę farszu i zawijaj gołąbki
  12. Do naczynia żaroodpornego włóż kilka liści kapusty
  13. Na nich ułóż gołąbki i zalej je bulionem
  14. Zamknięte naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  15. Piecz około 1,5 godziny w termoobiegu (w trakcie pieczenia można sprawdzić czy kapusta jest już miękka)


Gołąbki z pieczarkami i indykiem Przepis

Gołąbki z pieczarkami i indykiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ