GORĄCA CZEKOLADA Z CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Czekolada jak powszechnie wiadomo poprawia nastrój, spowalnia procesy starzenia, reguluje prawidłową krzepliwość krwi a przede wszystkim doskonale smakuje.
Warto spróbować domowej wersji czekolady na gorąco z silnym akcentem ostrego chilli, które wzmocni czekoladowy smak napoju dodając ciekawą, egzotyczną nutkę.


SKŁADNIKI

500 ml śmietany kremówki 36%

pół szklanki mleka 3,2%

pół opakowania czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)

¼ opakowania czekolady ciemnej 70-85% (mlecznej)

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
323
16,1%
Bialko
2,7g
1,8%
Weglow...
8,8g
4,4%
Tluszcze
30,8g
51,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlać mleko i 1,25 szklanki śmietany
  2. Podgrzać prawie do zagotowania, ale nie gotować
  3. Czekoladę podzielić na kostki i dodać do gorącego mleka ze śmietanką
  4. Dosypać pół łyżeczki chilli
  5. Pozostałą śmietanę wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę (można dodać trochę cukru jeśli ktoś lubi)
  6. Intensywnie mieszać czekoladę z mlekiem aż się całkowicie rozpuści
  7. Gorący napój przelać do szklanek
  8. Udekorować na wierzchu bitą śmietaną i posypać szczyptą chilli
  9. Podawać gorące


Gorąca czekolada z chilli Przepis

Gorąca czekolada z chilli Przepis

DODAJ KOMENTARZ