GRECKI SOS JOGURTOWO-MIĘTOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.97)
Połączenie klasycznego smaku sosu jogurtowego z odświeżającym smakiem mięty będzie idealnie pasować do wielu dań. Dobrze komponuje się z mięsami oraz z daniami warzywnymi.


SKŁADNIKI

1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe)

1 łyżka świeżej bazylii

2 łyżki mięty świeżej

pół łyżeczki soli

szczypta papryki chilli mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
60
3%
Bialko
3,5g
2,3%
Weglow...
5,9g
3%
Tluszcze
2,8g
4,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj drobno miętę i bazylię
  2. Wymieszaj dokładnie jogurt, zioła i przyprawy
  3. Jogurt można podawać w temperaturze pokojowej (do dań ciepłych) lub z lodówki (do dań zimnych)
  4. Najlepiej odstawić na pół godziny do "przegryzienia", ale można też podawać od razu po zrobieniu


Grecki sos jogurtowo-miętowy Przepis

Grecki sos jogurtowo-miętowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ