GRECKI SOS OGÓRKOWO-KOPERKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Pachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw.


SKŁADNIKI

ogórek szklarniowy świeży

250 g jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka koperku

szczypta vegety natur

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
40
2%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
4,6g
2,3%
Tluszcze
1,7g
2,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na grubych oczkach tarki zetrzyj obranego ze skórki ogórka, posyp sporą szczyptą soli i po chwili dobrze odciśnij.
  2. Dodaj jogurt naturalny, 2 łyżki soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno pokrojony koperek
  3. Sos dopraw pieprzem i vegetą i dokładnie wymieszaj. 


Grecki sos ogórkowo-koperkowy Przepis

Grecki sos ogórkowo-koperkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ