GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Połączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą.
Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie roztopił. Całość podajemy z kaszą jaglaną lub kuskus. Taki obiad przygotujecie w 20 minut a jest naprawdę pyszny.


SKŁADNIKI

pierś z kurczaka

gruszka świeża

2 plasterki sera rokpol

40 g kaszki kuskus

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
232
11,6%
Bialko
8,6g
5,8%
Weglow...
17,9g
9%
Tluszcze
14,2g
23,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi, marynatą dokładnie natrzyj pierś z kurczaka
  2. Rozgrzej dobrze grillową patelnię z odrobiną oleju. 
  3. Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne i przekrój na cztery kawałki. 
  4. Pierś z kurczaka i kawałki gruszki ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut z jednej strony. 
  5. W międzyczasie przygotuj kaszkę kuskus zalewając ją wrzątkiem tak by było go nieco więcej niż kaszki - odstaw na ok. 5 minut. Następnie dopraw ją pieprzem.  
  6. Po przewróceniu mięsa i gruszek na drugą stronę ułóż na piersi dwa plasterki sera pleśniowego. Grilluj jeszcze przez 5 minut.
  7. Wyłóż mięso na talerz, obok ułóż grillowane gruszki oraz kaszkę kuskus


Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką Przepis

Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką Przepis

DODAJ KOMENTARZ