GRILLOWANE HALLOUMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.63)
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego od wieków produkowany według tej samej struktury. Jest znakiem rozpoznawczym cypryjskiej kuchni i tylko ten jeden kraj posiada prawo do jego produkcji. Dzięki zwartej strukturze i wysokiej temperaturze topienia ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. W smaku wyrazisty ale nie dominujący - świetnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkiem świeżych warzyw.
Na skutek coraz większej popularności kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju, dotarł do nas również ser halloumi - bez większych problemów dostaniecie go w większych supermarketach, np. w Auchan.
Moja propozycja to podanie grillowanego halloumi z kawałkami świeżych pomidorów i konfiturą z żurawiny (najlepiej oczywiście domowej roboty).


SKŁADNIKI

250 g sera halloumi

oliwa z oliwek (do smażenia)

2 łyżki żurawiny (konfitury)

pomidor

PRZYGOTOWANIE

  1. Na grillowej patelni rozgrzej odrobinę oliwy
  2. Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. 
  3. Ser grilluj na patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony. 
  4. Podawaj z kawałkami pomidorów i konfiturą z żurawiny


Grillowane halloumi Przepis

Grillowane halloumi Przepis

Grillowane halloumi Przepis

Grillowane halloumi Przepis

DODAJ KOMENTARZ