GRILLOWANE TORTILLE NA DWA SMAKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.3)
Trwa karnawał a nieodłączną częścią świętowania są dobre przekąski, które umilą czas Waszym gościom, nacieszą oko i jednocześnie dostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę.
Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa.


SKŁADNIKI

Nadzienie I

250 g piersi z kurczaka

1 łyżka przyprawy do kurczaka

¼ szt. sałaty lodowej

6 szt. pomidorków koktajlowych

1 szklanka rukoli

¼ szt. świeżego ogórka szklarniowego

160 g sera żółtego

sól

pieprz czarny mielony

Nadzienie II

150 g sera koziego (miękkiego, do smarowania)

230 g szynki tradycyjnej

7 szt. pomidorków koktajlowych

pół szklanki świeżej bazylii

Ciasto

8 szt. tortilli (o średnicy 25 cm)

oliwa z oliwek (do wysmarowania patelni)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
193
9,6%
Bialko
10,9g
7,3%
Weglow...
16,2g
8,1%
Tluszcze
9,6g
16%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie nadzienia I do 4 placków tortilli

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój ją w małe kawałki i obtocz w przyprawie do kurczaka.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy.
  3. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. 
  4. Sałatę, pomidory i ogórka pokrój na kawałki. Żółty ser pokrój w kostkę.
  5. Wszystkie składniki nadzienia podziel na cztery części i na każdą z czterech tortilli nakładaj sałatę, pomidorki, rukolę, ogórka i żółty ser. Oprósz delikatnie solą i pieprzem.

Przygotowanie nadzienia II do 4 placków tortilli

  1. Szynkę i pomidorki koktajlowe pokrój na kawałki. 
  2. Wszystkie składniki nadzienia podziel na cztery części i na każdej z czterech tortilli najpierw rozsmaruj ser kozi a następnie nałóż szynkę i pomidorki. Całość posyp listkami bazylii (jeżeli są duże rozdrobnij je).

Grillowanie i podawanie tortilli

  1. Rozgrzej patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oliwy.
  2. Tortille zwiń tak, aby uzyskać 1/3 szerokości rozwiniętej. Spłaszcz je ręką (zobacz zdjęcia).
  3. Grilluj tortille bardzo krótko z obu stron (wystarczy gdy pojawią się przypieczone paski od patelni).
  4. Każdą tortillę przekrój na pół po skosie (jak na zdjęciach).
  5. Podawaj z ulubionymi sosami, np. curry lub salsa.


Grillowane tortille na dwa smaki Przepis

Grillowane tortille na dwa smaki Przepis

Grillowane tortille na dwa smaki Przepis

DODAJ KOMENTARZ