GRILLOWANY STEK Z TUŃCZYKA ŻÓŁTOPŁETWEGO Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.83)221 Michał@MilionSmaków Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak. SKŁADNIKI Marynata3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka rozmarynu suszonegoszczypta mielonego pieprzu200 g tuńczyka (plaster na stek grubości około 2 cm)2 szczypty solipół cytryny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 238 11,9% Bialko 15,7g 10,5% Weglow... 2g 1% Tluszcze 18,4g 30,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 715 35,8% Bialko 47,3g 31,5% Weglow... 6,1g 3,1% Tluszcze 55,3g 92,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jeśli stek z tuńczyka masz w lodówce to najlepiej wyjąć go pół godziny przed przygotowywaniem. Dojdzie wtedy do temperatury pokojowej. Samo przygotowanie to dosłownie kilka minut:W głębokim talerzu dobrze wymieszaj składniki marynaty: oliwę, rozmaryn i pieprzWłóż tuńczyka i dokładnie go oblej marynatąOdstaw na 10 do 20 minutDobrze rozgrzej grilla lub patelnię grillową jeśli robisz tuńczyka w domuPołóż rybę od razu po wyciągnięciu z marynaty i smaż po 2 minuty z każdej stronyZdejmij ją z patelni i każdą stronę posyp szczyptą soliPodawaj z połówką cytryny. Stek dobrze skropić cytryną tuż przed jedzeniem.Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską