GRILLOWANY STEK Z TUŃCZYKA ŻÓŁTOPŁETWEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.59)
Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;)
Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak.


SKŁADNIKI

Marynata

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

szczypta mielonego pieprzu

200 g tuńczyka (plaster na stek grubości około 2 cm)

2 szczypty soli

pół cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
238
11,9%
Bialko
15,7g
10,5%
Weglow...
2g
1%
Tluszcze
18,4g
30,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli stek z tuńczyka masz w lodówce to najlepiej wyjąć go pół godziny przed przygotowywaniem. Dojdzie wtedy do temperatury pokojowej. Samo przygotowanie to dosłownie kilka minut:
  2. W głębokim talerzu dobrze wymieszaj składniki marynaty: oliwę, rozmaryn i pieprz
  3. Włóż tuńczyka i dokładnie go oblej marynatą
  4. Odstaw na 10 do 20 minut
  5. Dobrze rozgrzej grilla lub patelnię grillową jeśli robisz tuńczyka w domu
  6. Połóż rybę od razu po wyciągnięciu z marynaty i smaż po 2 minuty z każdej strony
  7. Zdejmij ją z patelni i każdą stronę posyp szczyptą soli
  8. Podawaj z połówką cytryny. Stek dobrze skropić cytryną tuż przed jedzeniem.
  9. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską


Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego Przepis

Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego Przepis

DODAJ KOMENTARZ