GRILLOWANY TUŃCZYK Z SAŁATKĄ PO NICEJSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Grillowana ryba i świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem pokruszonej fety i grillowanych kawałków bagietki. Pycha!


SKŁADNIKI

Sałatka

350 g zielonej fasolki szparagowej

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

3 szt. pomidorów

pół sałaty masłowej

10 szt. oliwek zielonych

4 szt. tuńczyka (steki)

bagietka pszenna

30 g sera feta

Marynata

bazylia świeża

6 szt. filecików anchois

3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)

4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Z fasolki szparagowej odetnij końcówki, umyj ją i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Do blendera wrzuć pęczek świeżej bazylii, fileciki anchois, sok z cytryny, oliwę i 1 łyżkę wody. Całość zmiksuj na gładki sos.
  3. Część przygotowanego dressingu wetrzyj w tuńczyka i odstaw żeby się zamarynował.
  4. Resztę sosu wlej do dużej miski, dodaj czerwony ocet winny, musztardę francuską, miód, zielone oliwki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszaj.
  5. Do sosu dodaj ugotowaną fasolkę i wymieszaj.
  6. Bagietkę pokrój w kromki i zgrilluj na patelni.
  7. Następnie na tej samej patelni grilluj steki z tuńczyka - po 2 minuty z każdej strony.
  8. Sałatę pokrój, wyłóż na talerze, po bokach ułóż kawałki bagietki
  9. Następnie wyłóż na talerze warzywa z sosem a na wierzchu ułóż tuńczyka.
  10. Danie udekoruj kilkoma listkami bazylii i pokruszonym serem feta.


Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku Przepis

Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ