GRUSZKI NASHI Z KREMOWYM MASCARPONE I LIMONKOWĄ NUTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Orzeźwiające gruszki nashi, kremowe mascarpone, delikatny posmak limonki w słodkiej kompozycji to naprawdę pyszny deser. Zresztą, nie tylko deser. Dobrze sprawdza się również jako szybki lunch, czy przekąska w czasie dnia.


SKŁADNIKI

2 szt. gruszki nashi

pół opakowania sera mascarpone

1 szklanka mleka kokosowego (około 200ml)

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki orzeszków ziemnych

2 łyżki mięty świeżej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
165
8,2%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
14g
7%
Tluszcze
11,9g
19,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj gruszki nashi i pokrój je na ósemki (na pół, kazdy kawałek na pół i jeszcze na pół)
  2. Wytnij gniazda nasienne
  3. Włóż owoce do małego rondelka i zalej je mlekiem kokosowym
  4. Dodaj starty na tarce imbir i łyżkę soku z limonki
  5. Gotuj pod przykryciem około 5 minut
  6. Do miseczki włóż ser mascarpone
  7. Wlej sok z limonki i dodaj cukier puder
  8. Dokładnie wymieszaj
  9. Wyjmij gruszki z mleka i ułóż je na talerzach
  10. Połóż na nich dużą kulkę sera
  11. Posiekaj orzechy i posyp nimi danie
  12. Polej je łyżką sosu w którym gotowały się gruszki i udekoruj miętą
  13. Najlepiej smakuje na zimno

Przepis zainspirowany przepisem ze strony Tesco


Gruszki nashi z kremowym mascarpone i limonkową nutą Przepis

Gruszki nashi z kremowym mascarpone i limonkową nutą Przepis

DODAJ KOMENTARZ