GRYCZANKA ZE ŚLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
To połączenie smaków kojarzy się z jesienią. Świeże śliwki połączone z imbirem i mocno wyczuwalnym smakiem gryki dają rozgrzewającą i sycącą mieszankę. A do tego takie śniadanie naprawdę jest zdrowe i pożywne ;)
Jeśli nie lubicie smaku kaszy gryczanej a mimo wszystko czujecie się zachęceni to możecie dodać więcej imbiru i śliwek, żeby smak gryki był mniej wyczuwalny.


SKŁADNIKI

pół szklanki płatków gryczanych

1 szklanka mleka owsianego

pół łyżeczki świeżego imbiru

10 szt. śliwek świeżych

1 łyżka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej lekko garnek i wsyp do niego płatki gryczane
  2. Wlej mleko owsiane i zagotuj od czasu do czasu mieszając
  3. Dodaj starty imbir
  4. Teraz gotuj około 5 minut aż płatki zwiększą gęstość
  5. Mieszaj często, bo lubi się przypalać ;)
  6. Jak już uzyskasz porządaną gęstość przełóż gryczankę na talerze
  7. Ułóż na niej połówki śliwek
  8. Całość posyp cukrem trzcinowym


Gryczanka ze śliwkami Przepis

Gryczanka ze śliwkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ