GRZANE PIWO MIODOWO-KORZENNE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.2)
Zawsze gdy na dworze robi się zimniej cieszę się na samą myśl o sezonie na grzane piwo. Uwielbiam grzane piwo nie tylko ze względu na walory smakowe ale również na jego wspaniale rozgrzewające działanie.
Poniżej przepis na wersję miodowo-korzenną z dodatkiem cynamonu, goździków i pomarańczy. Kolejne propozycje już wkrótce :)


SKŁADNIKI

1 l piwa jasnego

2 łyżki miodu (płynnego, nie spadziowego, najlepiej wielokwiatowy)

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

4 szt. goździków

pomarańcza

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
8,4g
4,2%
Tluszcze
0g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlej piwo i podgrzej.
  2. Gdy będzie już lekko ciepłe dodaj miód, cynamon, kardamon i goździki. Mieszaj przez chwilę.
  3. Podgrzewaj aż piwo będzie bardzo ciepłe. Uważaj, żeby się nie zagotowało.
  4. Do dwóch kufli włóż pokrojoną w kawałki pomarańczę. Wlej piwo, udekoruj kufle plasterkami pomarańczy i podawaj.


Grzane piwo miodowo-korzenne Przepis

Grzane piwo miodowo-korzenne Przepis

DODAJ KOMENTARZ