GRZANKI Z KOZIM SEREM, TYMIANKIEM I MIODEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Kiedyś połączenie wytrawnych składników takich jak ser (z już tym bardziej kozi) z miodem było nie do pomyślenia. Dziś coraz częściej sięga się po tego typu kontrasty, które okazują się wcale nie być kontrastami. Charakterystyczny smak sera koziego dobrze komponuje się z małą ilością płynnego miodu a dzięki dodatkowi świeżego tymianku kanapki smakują świeżo i aromatycznie.


SKŁADNIKI

bagietka pszenna

1 łyżka oliwy z oliwek

200 g sera koziego

4 łyżki świeżego tymianku

3 łyżki miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
369
18,4%
Bialko
16,1g
10,8%
Weglow...
33,6g
16,8%
Tluszcze
19,4g
32,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój bagietkę w kromki pod kątem (żeby kawałki były większe)
  2. Połóz je na blasze do pieczenia, lekko pokrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
  3. Piecz około 5 - 7 minut aż zrobią się chrupiące
  4. Po wyjęciu posmaruj każdą kanapkę serem kozim
  5. Oderwij listki tymianku od gałązek i posyp nimi kanapki
  6. Przed samym podaniem polej delikatnie miodem


Grzanki z kozim serem, tymiankiem i miodem Przepis

Grzanki z kozim serem, tymiankiem i miodem Przepis

DODAJ KOMENTARZ