GUACAMOLE Z AVOCADO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Guacamole to pasta z avocado, która pochodzi z meksyku.
Najczęściej podawana jest z nachos - u nas można podawać z grzankami z chleba - smakuje równie wybornie.
Może też stanowić dodatek do dań obiadowych - jak chili con carne.


SKŁADNIKI

2 szt. awokado

pół cebuli

pół limonki

4 szt. pomidorów (koktajlowych)

1 łyżka nasion kolendry

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
69
3,5%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
5,3g
2,6%
Tluszcze
5,4g
9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przeciąć awokado na pół, wyjąć pestkę.
  2. Miąższ wybrać łyżeczką, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z połowy limonki
  3. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać z awokado
  4. Doprawić solą i posypać kolendrą 
  5. Podawać z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi


Guacamole z avocado Przepis

Guacamole z avocado Przepis

DODAJ KOMENTARZ