GUACAMOLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.27)
Guacamole to bardzo popularne danie - dodatek w kuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup.
Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak.


SKŁADNIKI

pierś z kurczaka

przyprawa do kurczaka

pomidor (duży)

2 szt. awokado (duże)

pół cebuli

1 łyżka nasion kolendry

pół łyżeczki soli

szczypta kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)

szczypta papryki chilli mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
148
7,4%
Bialko
4,9g
3,2%
Weglow...
9,1g
4,6%
Tluszcze
11g
18,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Sparz pomidora i obierz skórkę
  2. Posiekaj go na drobne kawałki
  3. Wyciśnij sok z limonki do miski
  4. Przekrój oba awokado na pół
  5. Wyciągnij pestkę i obierz ze skórki
  6. Pokrój na małe kawałki i wrzuć do soku z limonki (żeby nie zrobiło się brązowe)
  7. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem
  8. Drobno posiekaj cebulę i kolendrę
  9. Dodaj pomidory, cebulę, kolendrę, sól, kumin i chilli
  10. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
  11. Kurczaka umyj i natrzyj przyprawą do kurczaka
  12. Smaż na patelni grilowej po 5 - 7 minut z każdej strony (lub na grillu kontaktowym przez 5 minut)
  13. Podawaj guacamole razem z gorącym kurczakiem


Guacamole z grillowanym kurczakiem Przepis

Guacamole z grillowanym kurczakiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ