GULASZ WOŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 130 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4)
Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku.


SKŁADNIKI

600 g wołowiny

150 g cebuli

150 g czerwonej papryki

1 kg ziemniaków

150 g pomidorów (lub 50g koncentratu pomidorowego)

1 ząbek czosnku świeżego

papryka ostra mielona (proszek)

majeranek

kminek

sól

olej roślinny

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
10,5g
7%
Weglow...
7,2g
3,6%
Tluszcze
2,5g
4,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso, cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kminek, majeranek, sól i dokładnie wymieszać. Podlać paroma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.
  4. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką i pomidorami. Dodać warzywa gdy mięso zacznie mięknąć (po około 1,5 godzinie duszenia) i dolać tyle wody aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę. Gotować aż warzywa zmiękną.
  6. Gulasz najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.


Gulasz wołowy Przepis

Gulasz wołowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ