GULASZ WOŁOWY Z POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Klasyczny intensywnie pomidorowy gulasz z wołowiny i warzyw. Doskonały w połączeniu z świeżym pieczywem. Warto przygotować większą porcję na kilka dni.


SKŁADNIKI

300 g wołowiny

150 g przecieru pomidorowego (lub pomidory z puszki)

200 ml wina czerwonego wytrawnego

100 ml bulionu warzywnego

marchewka

pół cebuli

pół selera

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku świeżego

rozmaryn suszony

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
83
4,2%
Bialko
9g
6%
Weglow...
3g
1,5%
Tluszcze
2,2g
3,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  2. Podsmaż drobno pokrojone cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Podsmażaj jeszcze przez 5 minut.
  4. Wołowinę pokrój w kawałki i dorzuć do garnka. Podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  5. Dolej wino i przecier pomidorowy.
  6. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
  7. Duś przez około 10 minut.
  8. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion i duś dalej przez 30 minut pod przykryciem.
  9. Podawaj z świeżym pieczywem.


Gulasz wołowy z pomidorami Przepis

Gulasz wołowy z pomidorami Przepis

DODAJ KOMENTARZ