GULASZ Z BOCZNIAKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na rozgrzewający gulasz ale w wersji bezmięsnej. Tak było i tym razem. Do tego doszła ochota na grzyby rozbudzona przez trwający właśnie sezon dla grzybiarzy. Na grzyby co prawda nie udało mi się jeszcze w tym roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem.
To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina.


SKŁADNIKI

pół kg boczniaka

2 szt. czerwonej papryki

2 szt. marchewek

2 szt. selera naciowego (łodygi)

pomidor

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 szklanka przecieru pomidorowego

200 ml wina czerwonego wytrawnego

15 szt. oliwek czarnych

4 łyżki szczypiorku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

1 szklanka wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
50
2,5%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
4,1g
2,1%
Tluszcze
2,4g
4,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Boczniaki przekrój na połówki lub trzy części tak żeby kawałki były dość duże. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj boczniaki i smaż przez chwilę. 
  3. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez chwilę.
  4. Papryki pokrój w paski, marchewki w plasterki, seler naciowy w średniej wielkości kostkę. 
  5. Zawartość patelni z grzybami przełóż do dużego garnka, dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, szklankę wody i pokrojone w połówki czarne oliwki
  7. Całość duś przez około pół godziny, możesz dodać jeszcze trochę wody jeżeli będzie za mało. 
  8. Dolej czerwone wino i duś jeszcze przez pół godziny. 
  9. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem i drobno pokrojonym świeżym szczypiorkiem


Gulasz z boczniaków Przepis

Gulasz z boczniaków Przepis

DODAJ KOMENTARZ