GULASZ Z DZIKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Gulasze z dziczyzny pojawiają się na naszym blogu co jakiś czas - dlatego, że bardzo lubimy tego typu potrawy i ciągle szukamy tego doskonałego gulaszu, który już zawsze będziemy robić.
W efekcie pojawiają się kolejne przepisy - jak ten - które wchodzą nam na stałe do naszej domowej "książki kucharskiej" ;)


SKŁADNIKI

2 łyżki suszonych grzybów leśnych

0,80 kg mięsa z dzika

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki masła

2 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka jagód jałowca

pół łyżki rozmarynu suszonego (lub 1 gałązka świeżego)

2 szt. liści laurowych

3 szt. ziela angielskiego

¾ szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

6 szt. śliwek węgierek

PRZYGOTOWANIE

  1. Zalej wrzątkiem grzyby i odstaw na minimum 10 minut (wystarczy zalać je tak, żeby były przykryte wodą).
  2. Mięso z dzika pokrój w kostkę o boku około centymetra i oprósz mąką.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż mięso aż będzie ścięte z zewnątrz (około 5 - 8 minut).
  4. Przełóż mięso do garnka a na patelnię wrzuć posiekaną cebulę.
  5. Smaż aż się przyrumieni a na ostatnie dwie minuty smażenia dodaj pocięty w plasterki czosnek.
  6. Wysztko przełóż do garnka, dodaj przyprawy i wlej bulion.
  7. Duś na średnim ogniu około pół godziny i dolej wina (trzeba sprawdzać czy danie nie odparowuje za bardzo i jeśli tak to uzupełniać wodą).
  8. Danie się dusi około 1,5 godziny. Pod koniec (tak na 10 minut przed końcem dodaj pocięte śliwki, jeśli masz suszone to daj je wtedy kiedy wino).


Gulasz z dzika Przepis

Gulasz z dzika Przepis

DODAJ KOMENTARZ