GULASZ Z KONINY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Konina to doskonałe mięso na gulasz - jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha. Przydaje się tutaj szybkowar ;)
Ten gulasz jest bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny - świetnie się sprawdza w połączeniu z kaszą (gryczaną lub jęczmienną) oraz z plackami ziemniaczanymi.


SKŁADNIKI

0,70 kg koniny

2 łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki masła klarowanego

1¼ szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

cebula

2 szt. czerwonej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

2 łyżki ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku świeżego

PRZYGOTOWANIE

  1. Koninę pokrój w kostkę o boku około pół centymetra (do centymetra) wycinająć wszystkie błonki.
  2. Obtocz ją w mące.
  3. Rozpuść masło na patelni i podsmaż mięso (tak około 3 minut od czasu do czasu mieszając).
  4. Przełóż mięso do szybkowaru i dodaj przyprawy.
  5. Wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup i wymieszaj.
  6. Cebulę i paprykę potnij w drobną kostkę a czosnek w plasterki i dodaj do reszty składników.
  7. Gotuj 2 godziny w szybkowarze (jeśli gotujesz w zwykłym garnku to gotuj około 4,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Dolewaj wody gdy będzie jej mało.)


Gulasz z koniny Przepis

Gulasz z koniny Przepis

DODAJ KOMENTARZ