GULASZ Z SARNY NA WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 270 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.46)
Gdy w moim ulubionym mięsnym sklepie kupiłam ładny kawałek sarniej karkówki wybór padł na gulasz. Żeby dobrze uwydatnić delikatny smak dziczyzny, dodatków dajemy niewiele - cebula, czosnek, boczek, marchewka (można też dodać seler). Całość zalewamy wytrawnym, czerwonym winie, zostawiamy na ogniu i dusimy przez 3-4 h aż będzie bardzo miękkie. A potem delektujemy się rozpływającym się w ustach mięsem zagryzając świeżym pieczywem.


SKŁADNIKI

1 kg mięsa z sarny (np. karkówka)

3 łyżki oleju rzepakowego

3 szt. cebuli (nieduże)

4 ząbki czosnku świeżego

100 g wędzonego boczku

2 szt. marchewek

pomidor

0,40 l wina czerwonego wytrawnego

sól

pieprz czarny mielony

bazylia suszona

2 szt. liści laurowych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
108
5,4%
Bialko
10,5g
7%
Weglow...
1,9g
1%
Tluszcze
4,9g
8,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z sarny myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy.
  3. Wrzucamy pokrojone w piórka cebule i podsmażamy na złoto.
  4. Następnie dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
  5. Dodajemy pokrojony w małą kosteczkę boczek i smażymy przez kilka minut.
  6. Następnie wrzucamy mięso z sarny, dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso straci swój surowy wygląd.
  7. Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, pokrojone w kawałki pomidory i wlewamy pół butelki czerwonego wina
  8. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy liście laurowe, dokładnie mieszamy.
  9. Danie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok.3-4 h aż mięso będzie bardzo miękkie. Jeżeli w trakcie duszenia płyn odparuje dolewamy trochę wody. Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. 


Gulasz z sarny na winie Przepis

Gulasz z sarny na winie Przepis

DODAJ KOMENTARZ