GYROS Z BARANINY Gyros z baraniny KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje Kuchnia grecka Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.21)7 Kasia@MilionSmaków A może coś z kuchni greckiej? Pyszny gyros z baraniny z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami na pewno przypadnie Wam do gustu :) SKŁADNIKI 400 g baraniny (kulka)3 łyżki przyprawy do gyrosa (ja najbardziej lubię przyprawę firmy Galeo)6 szt. ziemniakówoliwa z oliweksólolej rzepakowy PRZYGOTOWANIE Przygotowanie mięsaMięso z barana dokładnie opłukać i osuszyć. Pokroić w paski odkrawając dokładnie błony i tłustsze kawałki. Mięso dobrze doprawić przyprawą do gyrosa i odstawić.Sos czosnkowy - z mojego ulubionego przepisu dostępnego oczywiście na blogu.Pieczone ziemniakiPiekarnik nagrzać na 200 stopni (z funkcją termoobiegu). Ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek (spryskiwaczem lub pędzelkiem) i posolić. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.MięsoNa patelni rozgrzać olej rzepakowy.Smażyć mięso od czasu do czasu mieszając aż będzie miękkie.Całość podawać z sałatką grecką lub buraczkami.