GYROS Z BARANINY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
A może coś z kuchni greckiej? Pyszny gyros z baraniny z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami na pewno przypadnie Wam do gustu :)


SKŁADNIKI

400 g baraniny (kulka)

3 łyżki przyprawy do gyrosa (ja najbardziej lubię przyprawę firmy Galeo)

6 szt. ziemniaków

oliwa z oliwek

sól

olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie mięsa

  1. Mięso z barana dokładnie opłukać i osuszyć.
  2. Pokroić w paski odkrawając dokładnie błony i tłustsze kawałki.
  3. Mięso dobrze doprawić przyprawą do gyrosa i odstawić.
Sos czosnkowy - z mojego ulubionego przepisu dostępnego oczywiście na blogu.
Pieczone ziemniaki
  1. Piekarnik nagrzać na 200 stopni (z funkcją termoobiegu).
  2. Ziemniaki obrać i umyć. 
  3. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Skropić oliwą z oliwek (spryskiwaczem lub pędzelkiem) i posolić.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Mięso
  1. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  2. Smażyć mięso od czasu do czasu mieszając aż będzie miękkie.
Całość podawać z sałatką grecką lub buraczkami.


Gyros z baraniny Przepis

Gyros z baraniny Przepis

DODAJ KOMENTARZ