HALLOUMI ZE SZPINAKIEM I WINEGRETEM MALINOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Halloumi świetnie nadaje się do grillowania - to twardy ser, który w wysokiej temperaturze nie topi się, tylko przypieka (podobnie jak polskie oscypki). Z tego powodu często gości na moim stole w sezonie grillowym ;)
Dziś będzie podany z młodym szpinakiem i sosem winegret w wersji malinowe - warto wypróbować to połączenie u siebie w domu.


SKŁADNIKI

Sos

¾ szklanki malin

3 łyżki wody

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki pasty tahini

Sałatka

ser halloumi

2 szczypty soli

2 szklanki świeżego szpinaku

1½ łyżki oliwy truflowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania sosu winegret.
  2. Do blendera wsyp maliny, wlej wodę, ocet i oliwę i dodaj sól, pieprz oraz tahini.
  3. Zmiksuj na gładką masę (jeśli chcesz, żeby sos był gładki to przetrzyj go przez sitko - ja zazwyczaj tego nie robię)
  4. Rozgrzej patelnię grillową (lub rozpal grilla) i posmaruj kratkę lub patelnię oliwą.
  5. Przetnij halloumi wzdłuż na dwa plastry po pół centymetra.
  6. Połóż ser na grillu lub patelni i podgrzewaj na każdej stronie około 5 minut.
  7. W między czasie umyty szpinak włóż do miski i dodaj do niego oliwę i sól.
  8. Wymieszaj lub wstrząśnij i przełóż na talerze.
  9. Na szpinaku połóż halloumi i polej go sosem.
  10. Podawaj póki gorące ;)


Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym Przepis

Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ