HAMBURGERY WOŁOWE Z GRILLA W CHLEBKU PITA


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.4)
Trochę nietypowe hamburgery, ale za to w sam raz na sezon grillowy. Burger jest w miarę klasyczny, ale za to zamiast bułki jest chlebek pita. Do tego świeże warzywa, odpowiedni sos i uczta gotowa.


SKŁADNIKI

Mięso

cebula

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 kg mięsa mielonego wołowego

2 łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka sosu worcestershire

Pita

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody (ciepłej)

15 g drożdży

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

Sos

pół szklanki majonezu

2 łyżki ketchupu

1 łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki soli

1 łyżka brandy

1 łyżka sosu worcestershire

Nadzienie

8 plasterków sera żółtego

8 liści sałaty masłowej

8 plasterków pomidorów

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
204
10,2%
Bialko
11,2g
7,4%
Weglow...
14,3g
7,2%
Tluszcze
11g
18,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od zrobienia chlebków pita według naszego przepisu
  2. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie aż będzie przyrumieniona (około 5 minut)
  3. Odstawiamy do wystygnięcia (mamy czas jak ciasto na chlebki rośnie)
  4. Wkładamy mięso do miski, dodajemy ketchup, musztardę i sos worcestershire
  5. Dodajemy cebulę
  6. Dokładnie mieszamy
  7. Z mięsa formujemy kulki, które się mieszczą w dłoni a następnie spłaszczamy je. Hamburger powinien być wielkości wnętrza dłoni
  8. Rozgrzewamy grilla
  9. Robimy sos według tego przepisu
  10. Układamy mięso bezpośrednio na kratce
  11. Po około 5 minutach przekładamy na drugą stronę
  12. Kładziemy po plasterku sera na wierzch i grillujemy kolejne 5 minut
  13. W tym czasie chlebki powinny już być gotowe:
  14. Przekrawamy chlebek na pół
  15. Smarujemy dół sosem
  16. Układamy liść sałaty, mięso a następnie plaster pomidora
  17. Gotowe!


Hamburgery wołowe z grilla w chlebku pita Przepis

DODAJ KOMENTARZ