HERBATNIKOWE CIASTO ŚWIĄTECZNE BEZ PIECZENIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 25
  • OCEŃ (średnia: 3.62)
Ciasto - rewelacja, zwłaszcza w okresie gorączkowych, świątecznych przygotowań, kiedy to piekarnik chodzi non stop i z niczym nie możemy zdążyć, jednocześnie próbując upichcić coś niebanalnego. To ciasto to idealny kompromis - proste do przygotowania (nie wymaga pieczenia!) i bardzo efektowne. Efekt końcowy jak z najlepszej cukierni.


SKŁADNIKI

Krem

200 g masła

1 l mleka 2%

2 szt. żółtek

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatki

600 g herbatników zbożowych

1 opakowanie kajmaku (ok. 500 g)

300 g powideł śliwkowych

1 łyżka przyprawy do piernika

60 g orzechów włoskich

60 g wiórków kokosowych

3 łyżki żurawiny

PRZYGOTOWANIE

Krem:

  1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby zmiękło. 
  2. Szklankę mleka dokładnie wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  3. Pozostałe mleko zagotuj, po czym do gotującego wlewaj przygotowaną w poprzednim punkcie mieszankę, cały czas energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przelej do czystej miski i ostudź. 
  4. Miękkie masło ubij mikserem (z końcówką hakiem) na gładką masę. 
  5. Do ubitego masła dodawaj po łyżce przygotowanego wcześniej budyniu, cały czas miksując. 
  6. 1/3 otrzymanego kremu przekładamy do osobnej miski, dodajemy do niej masę kajmakową (krówkową) i razem miksujemy, na koniec dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie. W ten sposób otrzymujemy dwie masy - budyniową i krówkową. 

Złożenie ciasta:

  1. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. W foremce układaj kolejno:
    • warstwę herbatników
    • połowę masy krówkowej, 
    • drugą warstwę herbatników
    • cienką warstwę powideł
    • połowę przyprawy piernikowej
    • połowę masy budyniowej, 
    • trzecią warstwę herbatników
    • pozostałą masę krówkową, 
    • drugą połowę przyprawy piernikowej
    • czwartą warstwę herbatników
    • pozostałą masę budyniową, 
    • warstwę wiórków kokosowych
  3. Ciasto posyp suszoną żurawiną i wstaw do lodówki (minimum na kilka godzin przed podaniem). 


Herbatnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia Przepis