IMBIROWA OWSIANKA Z GRUSZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosta owsianka która zawsze świetnie smakuje a w chłodne dni dodatkowo rozgrzewa (cóż, może rzeczywiście nie trzeba jej jeść w gorące letnie dni).
Bazuje na klasycznym połączeniu imbiru (najlepiej świeżego) z pysznymi, soczystymi gruszkami.


SKŁADNIKI

1 łyżka świeżego imbiru

¾ szklanki płatków owsianych

1½ szklanki mleka owsianego

2 szt. gruszek konferencja

2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
85
4,3%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
15,1g
7,5%
Tluszcze
1,7g
2,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz i drobno posiekaj świeży imbir.
  2. Wrzuć go do małego garnka i lekko podsmaż (aż będzie czuć zapach imbiru).
  3. Wsyp płatki owsiane i wlej mleko.
  4. Gotuj od czasu do czasu mieszając około 8 - 10 minut aż owsianka przybierze dobrą konsystencję (każdy lubi trochę inaczej - jak z jajecznicą).
  5. Pokrój gruszki w plasterki i kilka (2-3) plasterki w kostkę - resztę w paski.
  6. Kostki dodaj do owsianki i gotuj jeszcze 2 minuty.
  7. Przełóż do talerzy i wyłóż resztę gruszek.
  8. Możesz delikatnie posypać cynamonem.


Imbirowa owsianka z gruszkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ