JABŁKA PIECZONE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Są takie smaki, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią: zupa z dyni, marchewkowe ciasto czy właśnie jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Jabłka są o tyle wdzięcznym owocem, że można je wykorzystywać zarówno do ciast, jak i podwieczorków, czy dań wytrawnych. Moim jesiennym "comfort food" są zdecydowanie jabłka pieczone z kruszonką. Już sam ich zapach sprawia, że robię się głodna i potrafię pochłonąć naprawdę dużą porcję :)
Jabłka w tym przepisie zapiekłam z kruszonką wzbogaconą o płatki owsiane oraz orzechy. U mnie migdały i nerkowce ale możecie wykorzystać dowolne orzechy, jakie macie akurat w domu. Dla smakoszy - podajcie z kulką lodów lub bitą śmietaną.


SKŁADNIKI

6 szt. jabłek

70 g masła

100 g płatków owsianych

30 g mąki orkiszowej (lub pszennej)

30 g cukru nierafinowanego z buraków (lub trzcinowego)

1 łyżeczka cynamonu

25 g migdałów

25 g orzechów nerkowca

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka pokrój w kawałki, usuń gniazda nasienne. Ja nie obieram ich ze skórki - to właśnie bezpośrednio pod skróką znajdziemy najwięcej witamin. Poza tym - szkoda mi czasu :)
  2. Pokrojone owoce wsyp do naczynia do zapiekania. Naczynia nie musisz niczym wykładać ani smarować. 
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  4. W misce przygotuj kruszonkę łącząc posiekane masło, płatki owsiane, mąkę orkiszową i cukier. Rozcieraj ręką i krusz do uzyskania pożądanej formy. 
  5. Jabłka posyp kruszoną, cynamonem oraz posiekanymi migdałami i orzechami nerkowca
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut (aż kruszonka się zarumieni). 


Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką Przepis

Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką Przepis