JABŁKA PIECZONE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką KATEGORIE Przekąski Słodkości Wegetariańskie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Kasia@MilionSmaków Są takie smaki, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią: zupa z dyni, marchewkowe ciasto czy właśnie jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Jabłka są o tyle wdzięcznym owocem, że można je wykorzystywać zarówno do ciast, jak i podwieczorków, czy dań wytrawnych. Moim jesiennym "comfort food" są zdecydowanie jabłka pieczone z kruszonką. Już sam ich zapach sprawia, że robię się głodna i potrafię pochłonąć naprawdę dużą porcję :) Jabłka w tym przepisie zapiekłam z kruszonką wzbogaconą o płatki owsiane oraz orzechy. U mnie migdały i nerkowce ale możecie wykorzystać dowolne orzechy, jakie macie akurat w domu. Dla smakoszy - podajcie z kulką lodów lub bitą śmietaną. SKŁADNIKI 6 szt. jabłek70 g masła100 g płatków owsianych30 g mąki orkiszowej (lub pszennej)30 g cukru nierafinowanego z buraków (lub trzcinowego)1 łyżeczka cynamonu25 g migdałów25 g orzechów nerkowca PRZYGOTOWANIE Jabłka pokrój w kawałki, usuń gniazda nasienne. Ja nie obieram ich ze skórki - to właśnie bezpośrednio pod skróką znajdziemy najwięcej witamin. Poza tym - szkoda mi czasu :) Pokrojone owoce wsyp do naczynia do zapiekania. Naczynia nie musisz niczym wykładać ani smarować. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. W misce przygotuj kruszonkę łącząc posiekane masło, płatki owsiane, mąkę orkiszową i cukier. Rozcieraj ręką i krusz do uzyskania pożądanej formy. Jabłka posyp kruszoną, cynamonem oraz posiekanymi migdałami i orzechami nerkowca. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut (aż kruszonka się zarumieni).