JABŁKA W CIEŚCIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.05)
Kolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka.
Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem.


SKŁADNIKI

2 szt. jabłek

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder (do posypania)

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
132
6,6%
Bialko
4,3g
2,9%
Weglow...
24,7g
12,3%
Tluszcze
1,7g
2,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajka do sporej miski
  2. Dodaj mąkę i mleko
  3. Dosyp proszek do pieczenia
  4. Wymieszaj widelcem lub mikserem aż masa będzie jednolita
  5. Jabłka obierz i potnij w plasterki grubości około pół centymetra
  6. Na patelni rozgrzej olej
  7. Wrzucaj po plasterku jabłka do miski i przewracaj je kilka razy aż się dobrze obtoczy w cieście
  8. Smaż na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony
  9. Przed podaniem połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
  10. Cukrem pudrem posyp już na talerzach tuż przed dodaniem


Jabłka w cieście Przepis

Jabłka w cieście Przepis

DODAJ KOMENTARZ