JABŁKOWE KOKARDKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo lubię kulinarne eksperymenty ale czasami nachodzi mnie ochota na coś klasycznego, polskiego, rzadko już dziś widywanego na naszych stołach. Sięgam wówczas po "Kuchnię polską" Ewy Aszkiewicz, która od lat leżała u mojej mamy. Kiedyś ją pożyczyłam i już nie oddałam :)

Tym razem moją uwagę przykuł przepis na makaronowe kokardki zapiekane z musem jabłkowym. Danie jest bardzo proste do przygotowania a połączenie smaków rzadko już dziś spotykane. I ten waniliowo-cynamonowy zapach...


SKŁADNIKI

200 g makaronu farfalle (kokardki)

1 szklanka musu jabłkowego (najlepiej domowego)

180 g śmietany 12%

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

jajko

1 łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru (proszku)

1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)

1 łyżka cynamonu

1 opakowanie cukru waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
28,4g
14,2%
Tluszcze
4,6g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Spód naczynia do zapiekania posmaruj masłem.
  3. W miseczce wymieszaj mus jabłkowy z skórką pomarańczową.
  4. W misce nadającej się do miksowania wymieszaj śmietanę, jajko, budyniowy proszek i cukier waniliowy. Całość ubij przy pomocy miksera aż się lekko spieni.
  5. Włącz piekarnik i ustaw w nim temperaturę 175 stopni. 
  6. Ugotowany makaron wyłóż do naczynia do zapiekania. 
  7. Mus jabłkowy wyłóż na makaron, wyrównaj powierzchnię łyżką. Posyp cynamonem.
  8. Całość polej śmietanowym sosem. 
  9. Naczynie włóż do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż danie się przyrumieni.


Jabłkowe kokardki Przepis

Jabłkowe kokardki Przepis

DODAJ KOMENTARZ