JAGLANKA ZE ŚWIEŻYMI TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Płatki jaglane są dobrą konkurencją dla płatków owsianych. Robi się je nawet nieco szybciej na śniadanie niż tradycyjną owsiankę, smakuje podobnie, a jest zdrowsza i posiada więcej składników odżywczych.
Oczywiście sama jaglanka na śniadanie nie wystarczy - trzeba dobrać do niej odpowiednie dodatki, jak na przykład świeże truskawki i małą ilość cukru trzcinowego.
Warto też poeksperymentować z mlekiem na którym będziemy ją gotować. Krowie mleko można zastąpić, na przykład jak w tym przepisie mlekiem sojowym o smaku waniliowym. Smakuje lepiej ;)


SKŁADNIKI

1 szklanka mleka sojowego waniliowego

pół szklanki płatków jaglanych

szczypta soli

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szklanka truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
85
4,2%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
14,5g
7,3%
Tluszcze
1,5g
2,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp płatki jaglane do garnka i zalej je mlekiem
  2. Przypraw szczyptą soli
  3. Zagotuj od czasu do czasu mieszając
  4. Gotuj między 3 a 5 minut często mieszając (czas zależy od tego jaką konsystencję lubisz najbardziej, czy bardziej płynną, czy gęstą)
  5. Przełóż jaglankę na talerze
  6. Posyp cukrem
  7. Potnij truskawki na plasterki (jeśli są duże to jeszcze na pół) i ułóż na talerzach
  8. Podawaj póki ciepłe (chociaż na zimno też ma swój urok)


Jaglanka ze świeżymi truskawkami Przepis

Jaglanka ze świeżymi truskawkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ