JAJECZNICA Z KURKAMI I KOPERKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Tradycyjne, ale jedno z ciekawszych i smaczniejszych dań sezonowych. Ciężko sobie wyobrazić sezon wakacyjny bez jajecznicy ze świeżymi kurkami na śniadanie. Tym razem polecam wersję z koperkiem, który dodaje interesującą nutę smakową.


SKŁADNIKI

6 szt. jajek

125 g kurek

cebula

1 łyżka masła

1 łyżka koperku

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
105
5,2%
Bialko
7,6g
5,1%
Weglow...
2,1g
1,1%
Tluszcze
6,7g
11,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dobrze oczyścić z piasku i ziemi i pokroić (mniej więcej na pół)
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę
  3. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić cebulę (około 3 minut smażenia)
  4. Dodać kurki i smażyć około 5 minut pod przykryciem w dużej temperaturze
  5. Jajka roztrzepać w misce razem z solą i pieprzem
  6. Wlać jajka na patelnię i smażyć aż uzyska pożądaną konsystencję (najlepiej lekko płynną)
  7. Nałożyć na talarze i posypać posiekanym drobno koperkiem


Jajecznica z kurkami i koperkiem Przepis

Jajecznica z kurkami i koperkiem Przepis

Jajecznica z kurkami i koperkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ