JAJECZNICA Z KURKAMI POMIDOREM I CZERWONA CEBULA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.62)
Jajecznica z kurkami dobrze smakuje też z innymi sezonowymi dodatkami. Zamiast zwykłej cebuli proponuję czerwoną a jako nietypowy dodatek pomidory.


SKŁADNIKI

6 szt. jajek

125 g kurek

2 szt. cebuli czerwonej

pomidor (duży)

1 łyżka masła

2 szczypty soli

1 łyżka świeżej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
87
4,4%
Bialko
6,1g
4,1%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
5,3g
8,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dobrze umyć i pokroić na kawałki wielkości pół centymetra
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę
  3. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić cebulę (2 do 3 minut smażenia)
  4. Dodać kurki i smażyć około 5 minut dość rzadko mieszając
  5. Jajka roztrzepać w misce z solą
  6. Wlać jajka na patelnię i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji cały czas mieszając
  7. Na kilka minut przed końcem smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory. (jeśli ktoś nie lubi skóry z pomidora w jajecznicy to można je wcześniej sparzyć i obrać)
  8. Podawać udekorowane listkami bazylii


Jajecznica z kurkami pomidorem i czerwona cebula Przepis

Jajecznica z kurkami pomidorem i czerwona cebula Przepis

Jajecznica z kurkami pomidorem i czerwona cebula Przepis

DODAJ KOMENTARZ