JAJECZNICA Z KURKAMI, SZCZYPIORKIEM I CHIPSAMI Z RUKOLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.4)
Klasyczna polska jajecznica z kurkami i cebulką wzbogacona o dość nietypowe dodatki: oliwki, które dają ciekawą przeciwwagę smaku i chipsy z rukoli.
Ciekawe połączenie różnych konsystencji produktów i różnorodnych smaków.


SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki rukoli

pół łyżeczki soli

¾ szklanki kurek

2 łyżki masła

2 szt. cebuli dymki

pół łyżeczki mielonego pieprzu

4 szt. jajek

4 łyżki szczypiorku

2 łyżki sera z Pag (może być parmezan)

4 szt. oliwek zielonych

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Na talerzyk wylej oliwę z oliwek
  3. Zamaczaj pojedyncze liście rukoli w oliwie i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Posól liście i wstaw do piekarnika na 4 minuty (w termoobiegu)
  5. Umyj i osusz kurki
  6. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kurki
  7. Smaż około 4 minut mieszając od czasu do czasu
  8. Dodaj posiekaną cebulę dymkę (bez szczypiorku) i podsmażaj aż zrobi się przezroczysta
  9. Wbij jajka do miski
  10. Dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj
  11. Wlej jajka na patelnię i smaż mieszając aż będzie prawie ścięta
  12. Dodaj posiekany szczypiorek
  13. Poczekaj aż konsystencja będzie taka jak lubisz i przełóż jajecznicę na talerze
  14. Posyp startym serem z Pag i ułóż na wierzchu chipsy z rukoli
  15. Przetnij oliwki na pół i połóż na jajecznicy
  16. Najlepiej podawać z kanapką ze świeżego pieczywa lub chrupiącą grzanką


Jajecznica z kurkami, szczypiorkiem i chipsami z rukoli Przepis

Jajecznica z kurkami, szczypiorkiem i chipsami z rukoli Przepis

Jajecznica z kurkami, szczypiorkiem i chipsami z rukoli Przepis

DODAJ KOMENTARZ