JAJECZNICA Z TRUFLAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.64)
Wyjątkowe śniadanie, które można szybko przygotować. Świeże trufle dość ciężko kupić w Polsce, ale właśnie we wrześniu jest na nie sezon, więc powinno się wam udać.
Wystarczy kilka gram a jajecznica będzie miała wyjątkowy smak i aromat.
Do tego kromka świeżego pieczywa i dobra kawa - palce lizać.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

1 łyżka masła (do smażenia)

10 g trufli czarnych

2 szczypty soli

pomidor (mały)

1 łyżka szczypiorku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
87
4,3%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
2,1g
1%
Tluszcze
6,3g
10,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka wbij do miski
  2. Dodaj sól
  3. Zetrzyj do jajek skórkę trufli a resztę grzyba pokrój w cienkie plasterki (polecam ciąć obieraczką do warzyw)
  4. Jajka dobrze wymieszaj widelcem
  5. Rozgrzej masło na patelni
  6. Wlej jajka i smaż ciągle mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji (w moim przypadku to jeszcze lekko płynna jajecznica)
  7. Przełóż jajecznicę na talerz i połóż na niej kawałki trufli
  8. Posiekaj drobno szczypiorek i posyp nim jajecznice
  9. Pomidora przekrój na ćwiartki i podaj obok jajecznicy
  10. Polecam jeść z kromką ciemnego chleba z masłem


Jajecznica z truflami Przepis

Jajecznica z truflami Przepis

Jajecznica z truflami Przepis

DODAJ KOMENTARZ