JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM, RUKOLĄ I GRZANKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Jajecznica to klasyczne polskie śniadanie. Szybkie i zdrowe. Tym razem w odsłonie letniej - na zielono.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

pół szklanki szczypiorku

2 łyżki rukoli

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

2 szt. pomidorów (do dekoracji)

2 plasterki sera żółtego

6 kromek bagietki razowej

2 łyżki masła (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

Jajecznica:

  1. Wbijamy jajka do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze rozbijamy
  2. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło
  3. Wlewamy jajka i smażymy ciągle mieszając
  4. Jak około połowa masy jest ścięta wrzucamy posiekany szczypiorek i smażymy mieszając dalej
  5. Kiedy uzyskamy pożądaną konsystencję (najlepiej lekko płynną) nakładamy jajecznicę na talerze i posypujemy pociętą rukolą
  6. Obok układamy pocięty na ćwiarki pomidor oraz grzanki
Grzanki
  1. Na kromkach bagietki układamy ser
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy grzanki na około 10 minut aż ser się rozpuści (najlepiej robić to równolegle z jajecznicą)


Jajecznica ze szczypiorkiem, rukolą i grzankami Przepis

Jajecznica ze szczypiorkiem, rukolą i grzankami Przepis

Jajecznica ze szczypiorkiem, rukolą i grzankami Przepis

DODAJ KOMENTARZ