JAJKA PRZEPIÓRCZE ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Dość ciekawe śniadanie, które da się zrobić w 30 minut, choć na pierwszy rzut oka wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania.
Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów.
Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła.


SKŁADNIKI

4 plasterki szynki dojrzewającej

¼ szt. czerwonej papryki

2 łyżeczki sera koziego (miękkiego)

4 szt. jajek przepiórczych

2 łyżeczki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Do dwóch kokilek wlej po łyżeczce oliwy
  2. Rozsmaruj ją po ściankach (np silikonowym pędzelkiem)
  3. Włoż po 2 plasterki szynki (tak, żeby środek plasterka trafił na dno kokilki a końcówki plasterka przykleiły się do ścianek) - powinny objąć całą środkową powierzchnię naczynia
  4. Paprykę przekrój na 4 równe kawałki
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w wstaw kokilki a obok nich połóż kawałki papryki
  6. Piecz około 10 minut w termoobiegu
  7. Przełóż paprykę do kokilki
  8. Włóż na nią po jednej łyżeczce sera koziego
  9. Wbij do każdej kokilki po 2 jajka przepiórcze
  10. Przykryj kokilki folią aluminiową i piecz kolejne 10 minut
  11. Po wyjęciu zostaw na chwilę w kokilkach, żeby łatwiej było wyjąć
  12. Przed podaniem wyjmij delikatnie z naczynia i ułóż na talerzu
Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku"


Jajka przepiórcze zapiekane w szynce parmeńskiej Przepis

Jajka przepiórcze zapiekane w szynce parmeńskiej Przepis

DODAJ KOMENTARZ