JAJKA Z PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jajka inaczej na śniadanie? Czemu nie. Ugotowane na twardo, z pysznym farszem pieczarkowym i z dodatkiem świeżego szczypiorku. To danie na pewno znajdzie też swoich amatorów na wielkanocnym stole.
Najlepiej przygotować poprzedniego dnia.


SKŁADNIKI

6 szt. jajek

180 g pieczarek

pół cebuli (małej)

2 łyżeczki majonezu

4 łyżeczki jogurtu naturalnego

sól

pieprz czarny mielony

papryka chilli mielona (suszona)

szczypiorek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
94
4,7%
Bialko
8g
5,3%
Weglow...
1,5g
0,7%
Tluszcze
6g
9,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka włożyć do garnka z wodą i zagotować. Gotować przez około 10 minut.
  2. Pieczarki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  3. Pół małej cebuli drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
  4. Ugotowane pieczarki drobno pokroić i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą chilli.
  5. Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki wzdłuż. Ostrożnie wyjąć żółtka.
  6. Ostudzoną masę grzybową wymieszać z drobno pokrojonymi żółtkami. Dodać majonez i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Masę wyłożyć do jajek w zagłębienia po żółtkach i na wierzchu. Wygładzić łyżeczką i posypać pokrojonym szczypiorkiem.


Jajka z pieczarkami Przepis

Jajka z pieczarkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ