JAJKO SADZONE Z HUMMUSEM I AWOKADO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Proste i smaczne śniadanie. W dodatku szybkie jeśli użyjecie wcześniej przygotowanego hummusu (lub po prostu go kupicie).
To dobre połączenie smakowe, które też sprzyja wchłanianiu witamin ze składników.
Polecam na dobry początek dnia.


SKŁADNIKI

3 łyżki rukoli

4 łyżki hummusu

pół awokado

2 łyżki pomidorów suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

1 kromka chleba razowego

jajko

2 szczypty soli

2 szczypty czarnego pieprzu w ziarnach

2 szczypty czarnuszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Posyp talerz rukolą.
  2. Zrób lub wyłóż na talerz gotowy hummus.
  3. Przetnij awokado na pół i wyjmij pestkę a następnie pokrój je w cienkie plasterki i ułóż na talerzu obok hummusu.
  4. Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki i odsącz lekko z oliwy. Posyp nimi to co jest na talerzu.
  5. Rozgrzej patelnię i wlej na nią nieco oliwy i połóż chleb.
  6. Po kilku minutach (jak zacznie od spodu robić się złocisty) przełóż go na drugą stronę - obok wbij jajko.
  7. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj aż żółtko się lekko zetnie (czasem trzeba chleb zdjąć wcześniej, żeby się nie przypalił).
  8. Przełóż chleb i jajko na talerz.
  9. Całość posyp solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i czarnuszką.
  10. Smacznego ;)


Jajko sadzone z hummusem i awokado Przepis

DODAJ KOMENTARZ