KACZKA W POMARAŃCZACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Tradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy.

Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza.


SKŁADNIKI

Mięso

kaczka

4 szt. pomarańczy

3 łyżki masła

sól

pieprz czarny mielony

Sos

6 łyżeczek białego cukru

cytryna

¼ szklanki wina białego wytrawnego

2 łyżeczki dżemu (z borówki (czerwonej))

1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaczkę umyć i osuszyć a następnie natrzeć od zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem
  2. Obrać skórkę z pomarańczy i włożyć ją do środka kaczki
  3. Ułożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym (odkrytym) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (pieczemy w termoobiegu)
  4. Jak minie pół godziny ułożyć na kaczce trzy łyżki zimnego masła i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
  5. Po kolejnych 30 minutach polać kaczkę sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy
  6. Kaczka powinna piec się około 1 godziny na 1 kg mięsa - czy jest dobrze upieczona można sprawdzić nakłuwając ją wykałaczką, powinien wtedy wypływać przezroczysty płyn a wykałaczka powinna wchodzić w mięso łatwo
  7. W małym garnku rozpuścić  6 łyżeczek cukru z łyżką wody
  8. Jak cukier się całkiem rozpuści to dolać 1/4 szklanki wody (uwaga: jeśli woda będzie za zimna to cukier na powrót się zestali - trzeba wtedy szybko mieszać, żeby znowu się rozpuścił)
  9. Jak woda się zagotuje dolać sok wyciśnięty z cytryny - zostawić na małym ogniu żeby trochę odparowało i mieszać od czasu do czasu
  10. Jak kaczka się upiecze wlewamy do sosu cytrynowego sos spod kaczki (tak, żeby ilościowo było pół na pół)
  11. Dodajemy do sosu wino i zagotowujemy
  12. Następnie rozprowadzamy w sosie dżem i mąkę ziemniaczaną
  13. Kaczkę podajemy udekorowaną plasterkami pomarańczy - najlepiej bez skórek
Kaczka idealnie komponuje się z puree z ziemniaków i dyni ze świeżą kolendrą. Sos najlepiej postawić w sosjerce tak, żeby każdy nalał sobie według uznania.


Kaczka w pomarańczach Przepis

Kaczka w pomarańczach Przepis