KACZKA W POMARAŃCZACH Kaczka w pomarańczach KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje Kuchnia francuska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Michał@MilionSmaków Tradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy. Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza. SKŁADNIKI Mięso1 kaczka4 szt. pomarańczy3 łyżki masłasólpieprz czarny mielonySos6 łyżeczek białego cukru1 cytryna¼ szklanki wina białego wytrawnego2 łyżeczki dżemu (z borówki (czerwonej))1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyć i osuszyć a następnie natrzeć od zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzemObrać skórkę z pomarańczy i włożyć ją do środka kaczkiUłożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym (odkrytym) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (pieczemy w termoobiegu)Jak minie pół godziny ułożyć na kaczce trzy łyżki zimnego masła i zmniejszyć temperaturę do 150 stopniPo kolejnych 30 minutach polać kaczkę sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczyKaczka powinna piec się około 1 godziny na 1 kg mięsa - czy jest dobrze upieczona można sprawdzić nakłuwając ją wykałaczką, powinien wtedy wypływać przezroczysty płyn a wykałaczka powinna wchodzić w mięso łatwoW małym garnku rozpuścić 6 łyżeczek cukru z łyżką wodyJak cukier się całkiem rozpuści to dolać 1/4 szklanki wody (uwaga: jeśli woda będzie za zimna to cukier na powrót się zestali - trzeba wtedy szybko mieszać, żeby znowu się rozpuścił)Jak woda się zagotuje dolać sok wyciśnięty z cytryny - zostawić na małym ogniu żeby trochę odparowało i mieszać od czasu do czasuJak kaczka się upiecze wlewamy do sosu cytrynowego sos spod kaczki (tak, żeby ilościowo było pół na pół)Dodajemy do sosu wino i zagotowujemyNastępnie rozprowadzamy w sosie dżem i mąkę ziemniaczanąKaczkę podajemy udekorowaną plasterkami pomarańczy - najlepiej bez skórekKaczka idealnie komponuje się z puree z ziemniaków i dyni ze świeżą kolendrą. Sos najlepiej postawić w sosjerce tak, żeby każdy nalał sobie według uznania.