- Umyty kalafior podzielić na małe różyczki i włożyć do gotującej się wody z łyżeczką soli, cukru i masła.
- Gotować przez 8 minut (tak, żeby kalafior pozostał lekko twardy)
- Po ugotowaniu kalafior wyciągnąć z wody i odłożyć do wyschnięcia (na talerz, albo ręczniki papierowe)
- Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- Na patelni rozpuścić masło i zasmażyć mąkę (aż zacznie robić się brązowa)
- Wlać na patelnię pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu kalafiora i zagotować i dodać śmietanę i szklankę sera (250g)
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć kawałki kalafiora i zalać sosem
- Całość posypać startym serem i bułką tartą
- Naczynie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni