KALAFIOR ZAPIEKANY W SOSIE SEROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Kalafior w nieco innej odsłonie zamiast tradycyjnie podany z bułką tartą i roztopionym masłem.
W tej postaci jest pełnowartościowym obiadem a połączenie kalafiora z serem żółtym jest nie tylko bardzo smaczne, ale też sycące.


SKŁADNIKI

Sos

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

250 g sera żółtego

125 ml śmietany 18%

2 łyżki bułki tartej

kalafior

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka masła

250 g sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
147
7,4%
Bialko
9g
6%
Weglow...
5,4g
2,7%
Tluszcze
10,3g
17,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyty kalafior podzielić na małe różyczki i włożyć do gotującej się wody z łyżeczką soli, cukru i masła.
  2. Gotować przez 8 minut (tak, żeby kalafior pozostał lekko twardy)
  3. Po ugotowaniu kalafior wyciągnąć z wody i odłożyć do wyschnięcia (na talerz, albo ręczniki papierowe)
  4. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  5. Na patelni rozpuścić masło i zasmażyć mąkę (aż zacznie robić się brązowa)
  6. Wlać na patelnię pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu kalafiora i zagotować i dodać śmietanę i szklankę sera (250g)
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć kawałki kalafiora i zalać sosem
  8. Całość posypać startym serem i bułką tartą
  9. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni


Kalafior zapiekany w sosie serowym Przepis

Kalafior zapiekany w sosie serowym Przepis

Kalafior zapiekany w sosie serowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ