KARK Z JELENIA DUSZONY W WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 3.9)
Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego, czym zachwycicie swoich gości wybierzcie dziczyznę. Ja od czasu do czasu przygotowuję swoją ulubioną dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem szukając czegoś ciekawego przed wizytą gości trafiłam na 2,5 kg kawałek karku z jelenia.
Mięso dusiło się w winie ok. 3 godzin dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Wymagana jest też cierpliwość bo mięso mięknie bardzo powoli. Ale warto czekać bo ostatecznie na naszych talerzach ląduje idealnie miękka dziczyzna z winnym posmakiem.


SKŁADNIKI

2½ kg mięsa z jelenia (kark)

4 szklanki wina czerwonego wytrawnego

2 szklanki bulionu warzywnego

4 szt. cebuli

8 ząbków czosnku świeżego

28 szt. ziela angielskiego

48 szt. jagód jałowca

300 g koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

60 g masła

mąka pszenna (do obsypania mięsa)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
12g
8%
Weglow...
2,5g
1,3%
Tluszcze
2,3g
3,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Przygotuj bardzo duży garnek, w którym zmieści się całe mięso lub dwa mniejsze - wówczas przetnij mięso na dwie części. 
  2. Na dużej patelni rozpuść masło.
  3. Mięso oprósz mąką ze wszystkich stron. 
  4. Obsmaż na maśle z każdej strony aż się zarumieni (po ok. 3-4 minuty).
  5. Przełóż mięso do garnka, wlej wino - nieco mniej niż do wysokości mięsa. 
  6. Cebulę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z mięsem. 
  7. Danie dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i jagodami jałowca.
  8. Mięso duś pod przykryciem aż będzie bardzo miękkie - przez ok. 3 godziny, przewracając co pół godziny na drugą stronę. Po pierwszej godzinie duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę. Po dwóch godzinach wlej bulion. Jeżeli płyn odparuje i mięso zacznie się smażyć - podlej jeszcze bulionem lub wodą. 
  9. Mięso jest gotowe jeżeli bez problemu wbijesz w nie widelec i oderwiesz kawałek - powinno się rozpadać wzdłuż włókien. 
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kaszą gryczaną i buraczkami lub surówką. 


Kark z jelenia duszony w winie Przepis

Kark z jelenia duszony w winie Przepis

DODAJ KOMENTARZ