KARNAWAŁOWE ROLADKI Z BOCZKIEM I DAKTYLAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
Karnawał w pełni a co za tym idzie - czas towarzyskich spotkań, często w formie domówek. Jeżeli szukacie apetycznych przekąsek, które umilą Wam czas spędzony z przyjaciółmi a jednocześnie nie chcecie przez cały wieczór stać w kuchni to dobrze trafiliście.
U mnie hitem sylwestrowej domówki były te proste roladki, które przygotowałam w ciągu dnia a wieczorem tylko wstawiłam do piekarnika i zapiekłam. Przepis jest banalnie prosty a uzyskany efekt - wręcz przeciwnie.


SKŁADNIKI

10 plasterków wędzonego boczku

10 szt. świeżych daktyli

80 g sera rokpol (typu lazur)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
381
19,1%
Bialko
12,8g
8,5%
Weglow...
19,1g
9,5%
Tluszcze
29g
48,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na brzegu każdego plasterka boczku ułóż daktyla (lub pół jeżeli są duże) i niewielki kawałek sera typu lazur. Zwiń nieduże roladki.
  2. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania. 
  3. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  4. Wstaw naczynie i zapiekaj aż boczek się przyrumieni (ok. 10-15 minut). 
  5. Podawaj na ciepło. 


Karnawałowe roladki z boczkiem i daktylami Przepis

DODAJ KOMENTARZ