KARP ZAPIEKANY W ŚMIETANIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.17)
Sezon na karpia w pełni więc koniecznie spróbujcie przyrządzić go na kilka ciekawych sposobów. Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami.
Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać...


SKŁADNIKI

200 g karpia

2 szt. ziemniaków

cebula

100 ml śmietany 18%

50 ml jogurtu greckiego

4 łyżki sera parmezanu (startego)

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka mąki pszennej

masło (do smażenia)

vegeta natur

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
112
5,6%
Bialko
8,5g
5,7%
Weglow...
6,5g
3,3%
Tluszcze
5,6g
9,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Karpia umyj osusz i pokrój w średniej wielkości kawałki (żeby danie łatwiej się nakładało na talerze po upieczeniu). Następnie dopraw go vegetą i obtocz a mące. 
  2. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. 
  3. Na patelni rozgrzej masło, smaż kawałki karpia na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  5. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle
  6. W szklance wymieszaj śmietanę z jogurtem greckim do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  7. Gdy cebula się zaszkli zalej ją śmietaną, dopraw pieprzem i zagotuj. 
  8. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt duże kawałki. 
  9. Karpia przełóż do naczynia do zapiekania, obłóż ziemniakami, zalej sosem śmietanowym, posyp startym parmezanem i pokrojoną natką pietruszki.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut aż danie się ładnie zarumieni. 


Karp zapiekany w śmietanie Przepis

DODAJ KOMENTARZ