KAWIOR Z BAKŁAŻANA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dzięki obfitości świeżych, polskich warzyw w letnich miesiącach, możemy cieszyć się nie tylko pysznymi warzywnymi obiadami czy przetworami ale również przygotowywać zdrowe dodatki np. do kanapek. Jedną z nich może być "kawior" z bakłażana. Prosty do przygotowania jest smacznym dodatkiem do świeżego pieczywa, możecie również zajadać się nim samodzielnie. Po przygotowaniu spokojnie może stać przez kilka dni w lodówce.
Przepis z KUKBUKa.


SKŁADNIKI

bakłażan

cebula (szalotka)

tymianek świeży

sól

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
25
1,2%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
5,4g
2,7%
Tluszcze
0,3g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko solimy i po kilku minutach wycieramy ręcznikiem papierowym. 
  2. Następnie bakłażana kroimy w drobną kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego bakłażana i smażymy przez około 8 minut. 
  4. Szalotkę kroimy drobno po czym dodajemy do bakłażana.
  5. Całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
  6. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem
  7. Najlepiej smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa. Smacznego :)


Kawior z bakłażana Przepis

Kawior z bakłażana Przepis

Kawior z bakłażana Przepis

DODAJ KOMENTARZ