KIEŁBASA DUSZONA Z PIĘCIOMA GATUNKAMI PAPRYK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Jeśli lubicie ostre dania to może się wam spodobać. Danie przypomina w swojej prostocie popularne leczo, ale główną rolę odgrywają w nim papryki, takie jak naga jolokia (ghost pepper), habanero, birds eye i cayenne.
Danie jest bardzo ostre, ale wyraźnie czuć w nim owocową nutę różnych papryk, zwyczejnej kiełbasy, oraz charakterystyczne chorizzo.


SKŁADNIKI

papryka Bell czerwona

papryka Bell żółta

2 szt. cebuli

2 szt. kiełbasy (zwyczajnej)

kiełbasa chorizo

2 łyżki sosu Sriracha

2 łyżki masła

¼ szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżka słodkiego sosu chili

1 łyżka ketchupu

papryka naga bhut jolokia (ghost pepper)

2 szt. papryki habanero

3 szt. papryki Bird Eye

4 szt. papryki Cayenne (często w sklepach określana poprostu jako "papryka peperoni")

PRZYGOTOWANIE

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki
  2. Cebulę drobno posiekaj
  3. Na patelni rozpuść masło
  4. Wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli
  5. Dorzuć kiełbasę i podsmaż aż się lekko przyrumieni z obu stron
  6. Przerzuć składniki z patelni do garnka
  7. Dolej przecier pomidorowy i sos sriracha
  8. Zagotuj
  9. Dodaj słodką paprykę pokrojoną w kostkę, całe papryczki bird's eye, drobno posiekane habanero i naga jolokia, oraz mexican hot pokrojone w plasterki
  10. Dolej słodki sos chilli i ketchup
  11. Duś około 20 minut
  12. Dodaj chorizzo i duś jeszcze 20 minut


Kiełbasa duszona z pięcioma gatunkami papryk Przepis

Kiełbasa duszona z pięcioma gatunkami papryk Przepis

DODAJ KOMENTARZ