KLASYCZNE CARPACCIO WOŁOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa.
To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio, z którego obrazami skojarzyło się ono twórcy.


SKŁADNIKI

100 g ligawy wołowej

10 g sera parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki kaparów

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
295
14,7%
Bialko
15,8g
10,5%
Weglow...
0,9g
0,4%
Tluszcze
25,4g
42,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zamroź ligawę dzień przed robieniem dania
  2. Następnie krajalnicą lub ostrym nożem pokrój mięso na jak najcieńsze plasterki
  3. Ułóż mięso na talerzu i polej oliwą
  4. Odstaw na 5 minut
  5. Posyp drobno startym parmezanem i delikatnie posól
  6. Na wierzchu ułóż kapary
  7. Podawać jak mięso osiągnie temperaturę pokojową


Klasyczne carpaccio wołowe Przepis

Klasyczne carpaccio wołowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ