KLASYCZNE ZAPIEKANKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
I znowu przepis z "zeszytu mamy" (lekko zmodyfikowany). Ale przecież każdy wie jak zrobić porządną, klasyczną zapiekankę - albo przynajmniej nie raz taką jadł.
Jak zwykle jednak diabeł tkwi w szczegółach - a ten przepis jest sprawdzony, prosty i wydobywa z klasycznej zapiekanki to co najlepsze ;)


SKŁADNIKI

2 szt. bagietki pszennej

pół kg pieczarek

1 łyżka masła

pół łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

200 g sera żółtego

2 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
164
8,2%
Bialko
8,4g
5,6%
Weglow...
16,8g
8,4%
Tluszcze
6,9g
11,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przetnij bagietki wzdłuż na pół.
  2. Teraz wydłub trochę bułki ze środka a resztę lekko ugnieć - chcemy mieć łódeczkę do której zmieści się więcej farszu ;). Nie wyrzucaj wydłubanej bułki - zużyjemy ją.
  3. Obierz pieczarki i pokrój je dość drobno (łatwiej sie później nakłada na bagietki).
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pieczarki.
  5. Posól je i posyp pieprzem oraz papryką.
  6. Smaż aż odparuje woda z grzybów a pieczarki lekko się podsmażą wtedy dodaj wydłubaną bułkę i smaż jeszcze chwilę.
  7. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki.
  8. Jak grzyby lekko przestygną dodaj do nich starty ser i posiekaną natkę pietruszki.
  9. Nałóż farsz na bagietki i włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  10. Piecz około 8 minut w trybie góra/dół - aż ser się lekko przyrumieni.
  11. Teraz wystarczy dobrać do nich odpowiedni sos ;)


Klasyczne zapiekanki Przepis

Klasyczne zapiekanki Przepis

Klasyczne zapiekanki Przepis

DODAJ KOMENTARZ