KLASYCZNY KOMPOT Z CZERWONEJ PORZECZKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.1)
Kolejny przepis z serii Smaki Dzieciństwa. Kompoty towarzyszyła nam przez większość okresu PRL jako dodatek do obiadów lub po prostu orzeźwiający napój gdy było upalnie.
Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;)
Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie na orzeźwienie.


SKŁADNIKI

0,30 kg czerwonych porzeczek

3 łyżki cukru

1½ l wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
13
0,7%
Bialko
0,2g
0,1%
Weglow...
3g
1,5%
Tluszcze
0g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj porzeczki i włóż je do garnka
  2. Dodaj cukier i wlej wodę
  3. Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłącz grzanie i zostaw az ostygnie
  4. Kompot jest gotowy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce ;)


Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki Przepis

Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki Przepis

DODAJ KOMENTARZ