KOMPOT Z CZERWONEJ I BIAŁEJ PORZECZKI ORAZ AGRESTU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Letni, odświeżający kompot. Kwaśny smak zawdzięcza zarówno porzeczkom jak i agrestowi. Równoważy go dodatek cukru - co daje nam słodko-kwaśny smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.


SKŁADNIKI

150 g czerwonych porzeczek

150 g białej porzeczki

100 g zielonego agrestu

1½ l wody

3 łyżki cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
16
0,8%
Bialko
0,2g
0,2%
Weglow...
3,9g
1,9%
Tluszcze
0g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj owoce i oderwij porzeczki od szypułek.
  2. Wrzuć je do garnka i zalej wodą.
  3. Dodaj cukier i zagotuj.
  4. Jak tylko woda zacznie wrzeć wyłącz grzanie i zostaw garnek przykryty (niech schłodzi się powoli, w tej sposób kompot będzie miał najwięcej smaku).
  5. Najlepiej smakuje mocno schłodzony ;)


Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu Przepis

DODAJ KOMENTARZ