KONFITURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 360 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.76)
Bardzo stary polski przepis na konfiturę, obecnie nieco zapomniany. Coraz rzadziej używamy takich produktów jak zielone orzechy włoskie, a jeśli już nawet używamy to raczej na nalewkę niż na inne dania. Konfitura jest słodka, o wyraźnym posmaku orzechów z nutą świeżości pochodzącą ze skórki orzecha.
Przepis jest nie tyle pracochłonny co bardzo czasochłonny, bo popracować trzeba nad nim kilka dni. Naprawdę warto ;)


SKŁADNIKI

1 kg zielonych orzechów włoskich

1½ kg cukru

2 szklanki wody

3 szt. goździków

1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek dokładnie umyj zielone orzechy włoskie
  2. Nakłuj je gęsto wykałaczką (tak na głębokość 2 do 3 mm)
  3. Włóż je do garnka lub miski i zalej wodą
  4. Trzymaj w wodzie 3 dni codziennie zmieniając wodę
  5. Uważaj, woda, która jest brązowa od soku orzechów potrawi zabarwić dłonie na długo ;)
  6. Po 3 dniach przełóż orzechy do garnka i zalej wrzątkiem
  7. Gotuj około godziny aż zrobią się miękkie (można sprawdzić wykałaczką, czy lekko się wbija)
  8. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami
  9. Włóż do niej odcedzone orzechy i odstaw na 3 dni (w tym czasie ich nie ruszaj)
  10. Po 3 dniach wyjmij je z syropu a jego ponownie zagotuj
  11. Włóż orzechy i odstaw na dzień
  12. Przelej całość na dużą patelnię i smaż około 20 minut często mieszając
  13. Gotową konfigurę przelej do słoików
  14. Słoiki postaw na nakrętce i przykryj ręcznikiem
  15. Odstaw na noc do ostygnięcia


Konfitura z zielonych orzechów włoskich Przepis

Konfitura z zielonych orzechów włoskich Przepis

DODAJ KOMENTARZ